10 Nisan 2009 Cuma


Fotograf, Şems Tebrizi camisinden

Kırk kural;hani kesin kurallar olarak degil elbette,yumusacik bir kalp bilisiyle akan sozcukler bunlar, oz harflere, kelimelere dokulmus, soz elbisesini giymis sadece ve dokunuyor okurken yuregime, paylasayim dedim...

ilki;

Yaradani hangi kelimelerle tanimladigimiz, kendimizi nasil gordugumuze ayna tutar.

ikinci kural;

Hak yolunda ilerlemek yurek isidir, akil isi degil.Klavuzun daima yuregin olsun, omzun ustundeki kafan degil, nefsini bilenlerden ol, silenlerden degil.

Sems, Bagdat kadisina anlatiyor, seriat kandil gibidir, nuruyla aydinlatir, ama unutmamali ki kandil karanlikta giderken onunu gormeye yarar.Seriattan sonra tarikat gelir, tarikattan sonra marifet, marifetten sonra hakikat!sayet ana istikamet unutulursa insan seriati arac degil amac sayarsa, o kandilin ne faydasi olur?

iste kural;Kuran dort seviyede okunabilir;Ilk seviye zahiri manadir,sonraki batini,ucuncu batininin batinisidir.Dorduncu seviye o kadar derindir ki,kelimeler kifayetsiz kalir tarif etmeye.

Sems diyor ki;

Neredeyse kirk yildir abdalim, kurdun, kusun, karincanin her turlusunu bilirim.Zorda kalsam, yabani hayvan gibi dovusurum ama ben kimseye satasmam.Gokte burclari, ormanda mantarlari, bayirlarda otlari, deryada baliklari cesit cesit sayabilirim. Allahin kendi suretinde yarattigi "insan"i okurum, acik kitap misali..ve devam ediyor, kirk kuraldan birini daha soyluyor;

4.kural; "kainattaki her zerrede Allahin sifatlarini bulabilirsin, cunku o heryerdedir.Allah'i gorup yasayan olmadigi gibi, O'nu gorup olen de yoktur. Kim O'nu bulursa, sonsuza dek O'nda kalir.."

Insan aklini, ac ve muhtac bir bebek farzedip, kasik kasik bilgiyle doyurmali diyor ve besinci kurali da soyluyor;

"Aklin kimyasi ile askin kimyasi baskadir. Akil temkinlidir. Korka korka atar adimlarini, "aman, sakin kendini" diye tembihler.Halbuki ask oylemi? Onun tek dilegi "Birak kendini, ko gitsin"
Akil kolay kolay yikilmaz. Ask ise kendini yipratir, harap duser. Halbuki hazineler ve defineler yikinitilar arasinda olur. Ne varsa harap bir kalpte var!.."

Sems Bagdat'a geldiginde, bir tarikat ehline, Baba Zaman denilen mursidin yanina geliyor.Baba zaman anlatiyor; Sems bir abdaldi,onu siradan islere kosmak cok zordu,gundelik meselelere tahammulu hic yoktu,sayet suregiden birr sohbet canini siksa, yada biri akilsizca bir laf etse, kalkip gidiyordu.herkese esit davraniyor ve kimseyi takmiyordu.Cogu insanin kiymet verdigi, rahatlik,refah ve rutbe gibi nimetlerin onun gozunde en ufak bir kiymeti yoktu.Kelimelere itibar etmezdi.

6. Kural;Su dunyadaki catisma, onyargi ve husumetlerin cogu dilden kaynaklanir.Sen sen ol,kelimelere fazla takilma.Ask diyarinda zaten dil hukmunu yitirir.Asik "dilsiz" olur.

Sems Baba zamanin yanindan ayrilacak ve Konya'ya ruhdasi Rumi'yi gormeye gidecek..Baba Zaman o gidecek diye uzuluyor ve gitmeden ozlemeye basliyor ve biliyorki bir daha Semsi goremeyecek..ve dusunuyor 7. kurali;

7. kural;Su hayatta, tek basina inzivada kalarak, sadece kendi sesinin yankisini duyarak, Hakikat'i kesfedemezsin.Kendini ancak bir baska insanin aynasinda tam olarak gorebilirsin.

Kaynak; Elif Şafak, AŞK...

8 yorum:

Belgin dedi ki...

Cok güzel, bu kitabi muhakkak bulup okumaliyim:)
Paylasimin icin tesekkürler.
Sevgilerimle

nilüfer dedi ki...

bi kitabin bazen bir sozu dokunur bazen her soz iz birakir...bu iz birakanlardandi, begenmenize sevindim..
sevgimlee:)

sufi dedi ki...

Her söz düşündürüyor.Her söz; insanın tabiatının analız raporu gibi.Neredeyse kelimelerin kifayetsiz kaldığı o noktayı tasvir ediyor, fırçasındaki mor renkle sanki mananın konturlarını belirliyor.
Yıllar önce sufi cem ve tutsakla Konyayı ziyaretimde Şems'in kabrini de aradım, kimse bilmiyordu.Nasıl olduysa bulduğumda siyah yerlere kadar peleriniyle ince uzun boylu mana güneşini içeride sağdan sola yürürken gördüm. Bu görüş bir anlıktı. Ama sarhoş olmama yetti, bıraktım kendimi, aşkın kimyasına ulaştım.Her dem o hali yakalamamız nasip olur inşaallah.Sevgi ve AŞKla.

nilüfer dedi ki...

amin...varlık ve yokluk makamının ustundeki Güneş'e aşkla selam olsun..

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Ben AŞK'ı okurken hepsine ama en çoközellikle 14. kurala bayıldım.
Ne güzel anlatmışsınız, sayfamda ben de aşkı tanıtmıştım.
ilgilenirseniz: ww.hayatizlerim.com
Sevgilerimle...

nilüfer dedi ki...

Sayfanizdaki yazinizi simdi okudum, elinize, yureginize saglik sizin de, her kural dunyadaki "ayri benlik sanrisindan" kurtulmak icin o kadar degerli bilgilerle yuklu ki...
sevgimle..

Maryjade dedi ki...

sevgili Düş,bu kitap bende inanılmaz bir etki yarattı, anlatamam...her okuduğum satırdan ayrı bir keyif aldım,ayrı ayrı notlar tuttum,irdeledim,düşündüm...AŞK ne kadar büyük ve derin anlamı olan bir kelime imiş. Kurallar hayatıma yer etti.ve Sufi ne kadar özel bir insansın ki sana orada görünmüş! AŞK ve sevgi hiç uzak olmasın bizden...

nilüfer dedi ki...

Ne guzel, AŞK dokunmus sana da sevgili Maryjade, AŞK kalbe O'nun tarafindan konulan bir tohum işte, sularsin yada sulamazsin, külli aklin sana verdigi cuzzi irade bu, ya secersin ve sularsin AŞK olursun, ya da sulamazsin ama vakti gelince nasilsa sulayacaktir herkes diye bilir içim..
sevgimle..