12 Nisan 2009 Pazar

Fotograf; Mevlana...
Konya sehri Babil Kulesi misaliydi Sems'e gore,her an hersey durmadan degisiyor, ayrisiyor, cozuluyor, bozuluyor, yenileniyor, aydinlaniyor, askinlasiyor, can bulup can veriyor.Tam bir kesmekes.Herkesin bir derdi var. Kimsenin kimseye deva sundugu yok. Bunlari dusunurken ayirt etmeden herkese bakan Sems, dertlerine uzak ama yureklerine yakin dururum der..

16.Kural; Kusursuzdur ya Allah, O'nu sevmek kolaydir. Zor olan kusuruyla sevabiyla fani insani sevmektir. Unutmaki kisi, bir seyi ancak sevdigi olcude bilebilir. Demekki hakikaten kucaklamadan otekini, Yaradandan oturu yaratilani sevmeden, ne lâyikiyla bilebilir, ne lâyikiyla sevebilirsin.

Konya'ya girdiginde mevlana ile karsilasmadan once, sehri gezmeye karar verir ve yol onu sehrin kenar mahallerine goturur.Mahallede bir ev dikkatini ceker, bahcesinde akillara durgunluk verecek guzellikte katmer katmer güller vardir.Bu bagin bagbani, kim ola diye merak eder.Tam o anda evin kapisi gumburtuyle acilir ve kat kat gerdani, degirmi göbegiyle, ustu dudaginin hemen yukarisinda tuy tuy kara biyigi olan, izbandit bir kadin disari cikar, "kimsin, ne istersin" der.Buralar sana gore degil dervis der. "Nedenmis o diye sordugunda Sems,"gormuyormusun ayol burasi kerhane" der. Sehrin en berbat, en pis yeridir, gelme buralara diye uyarir.
Sems de; " bana gore pislik icte olur, dista degil, bu da kurallardan biridir" der..

17. Kural; esas kirlilik, dista degil icte, kisvede degil kalpte olur. Onun disindaki her leke ne kadar kotu gorunurse gorunsun, yikandimi temizlenir, suyla arinir.Yikamakla cikmayan tek pislik, kalplerde yag baglamis, haset ve art niyettir.

Sems kerhane mamasi hunsaya, "merak etme kerhaneye gelmedim, ben su gul bagina hayran kaldim. Ona bakmak icin yanastim" der."O gul bagi, kerhanedeki kizlardan colgulunun marifetidir" der kadin. "Bu kizcagiz,temiz kalpli birine benziyor, gun gelecek bu yolu terk edecek, manevi yolculuga cikacak "deyince Sems, Hunsa geri cekilip hiddetle suzer Sems'i. "Zebaniler kopartsin dilini,bu kizlar benim sermayem, buranin agasi benim, ben karar veririm ne yapacagima, git burdan yoksa cakal kalfayi cagiririm" diye tehdit eder.

"Kimse kim, gidiyorum tamam" der Sems, "ama yine gelebilirim, omrunu sadece tespih cevirerek geciren dervislerden degilim" der. Her insan acik bir kitaptir ozunde.Okunmayi bekler,herbirimiz yuruyen, nefes alan kitabiz aslinda, yeterki ozumuzu bilelim der. Dogdugumuz andan itibaren ASK cevherini icimizde tasiriz, orada durur ve kesfedilmeyi bekler".Kurallardan biridir bu..

18. Kural; Tum kainat olanca katmanlari ve karmasasiyla insanin icine gizlenmistir. Seytan, disimizda, bizi ayartmayi bekleyen, korkunc bir mahluk degil, bizzat icimizde bir sestir.Seytani kendinde ara; disinda, baskalarinda degil. Ve unutma ki; nefsni bilen Rabbini bilir. baskalariyla degil, sadece kendiyle ugrasan insan, sonunda mukâfat olarak Yaradan'i tanir.

Sems, Mevlana'yi dinlemeye camiye gelen Colgulu'nu, halkin saldirisindan kurtarir.Colgulu uzgundur, "ben cok kirliyim, Konya'daki tum sokak kopeklerini doyursam yetmez kefaretime" deyince, Sems, "orasini sen bilemezsin, bugun camiden seni atan adamlarin O'na senden daha yakin olduklarini nereden bilebiliyorsun" der. "Tamam ama gelde bunu o adamlara anlat" deyince Colgulu, "bunu sen anlatacaksin" diye konusur. Colgulu "dinlemezler" deyince, "dinlerler, zira "onlar" diye ayri bir varlik yok, tipki "ben" diye birsey olmadigi gibi.Unutma kainatta hersey birbirine bagli" der ve kurali soyler,

19.Kural; Baskalarindan, saygi, ilgi ya da sevgi bekliyorsan once sirasiyla kendine borclusun bunlari. Kendini sevmeyen birinin, sevilmesi mumkun degildir. Sen kendini sevdigin halde dunya sana diken yolladi mi sevin. Yakinda gul yollayacak demektir.

Kaynak: Elif Safak, Aşk

Hiç yorum yok: