11 Nisan 2009 Cumartesi

Fotograf bilgisi; Şems-i Tebrizi'nin turbesini ziyarete gittigimizde, cami cok sessizdi, sag tarafta oturan, uzun boylu esmer biri yanimiza geldi, sonradan sohbet sirasinda ogrendik ki, caminin imamiymis kendisi, bana israrla bu hat isli levhayi fotograflamami soyledi, ne yaziyor burada dedigimde, ise yuzume bakip sadece kalbin bilir dedi..Ne zaman baksam bu yaziya oyle dalar giderim..


Tum kurallari paylasasim var ama belki kitabin butunlugu içinde okunmasi daha dogru olur, simdilik bu kadar kuralin yeri burasiymis, yazdim, devami gelir mi, yazar miyim bilmem, ama kitap okunasi bir kitap, kalbe dokunasi varsa, seçilip alinir ve okunur elbette..

sekizinci kural;Basina ne gelirse gelsin, karamsarliga kapilma, butun kapilar kapansa bile sonunda, O sana kimsenin bilmedigi gizli bir patika acar.Sen su anda gormesende, dar gecitler ardinda nice cennet bahceleri var.Sukret!Istedigini elde edince sukretmek kolaydir.Sufi, dilegi gerceklesmediginde de sukredebilendir..

vee 9. kural;sabretmek beklemek degildir.Allah asiklari, sabri gulbeseker gibi tatli tali emer ve hazmeder.Ve bilirler ki; gokteki ayin hilalden dolunaya varmasi icin zaman gerekir.

Sems sabah Baba Zaman'la helallesip yola cikar,atini hzla surer, tepeye ciktiginda geri doner ve zaviyey bakar, Baba Zamanin kendisi icin endiseli oldugunu bilir ve derki benim bildigim ASKtan uzaklasanlar icin endiselenilir, doludizgin ASKa kosanlar icin degil;

10.Kural, Ne yone gidersen git, Dogu, Bati, Kuzey yada Guney,ciktigin her yolculugu icine dogru bir seyahat olarak dusun!Kendi icine yolculuk eden kisi, sonunda arzi dolasir.

Konya'da onu nelerin bekledigini bilmez, ama kader ona nasil bir kader hazirlamissa kucaklamaya hazirdir.

11.Kural; Ebe bilirki sanci cekilmeden dogum olmaz, ana rahminden bebege yol acilmaz. Senden yepyeni ve taptaze bir "sen" zuhur edebilmesi icin, zorluklara, sancilara hazir olman gerekir.

ve dusunur, zaviyeden ayrilmadan once,tek tek ve usul usul sakalini, biyigini keser,kaslarindan kurtulur, suretine bakar aynadan, daha genc ve aydinliktir yuzu.zerrece kil olmayinca,ne yasi, ne adi, ne cinsiyeti kalmamistir ona gore. Baba Zaman onu odasinda ziyaret eder.yolculuk seni simdiden degistirmis, halbuki daha baslamadi bile der,

12. kural;ASK bir seferdir. Bu sefere cikan her yolcu,tepeden tirnaga degisir. Bu yollara dalipta degismeyen yoktur..

Sems tekkeden ayrildiktan sonra tekkenin comezi de oradan ayrilir ve Semsi izlemeye baslar, amaci Sems'in muridi olmaktir.Bagdat'a girince, arkasindan takip etmekten vaz gecip, onune serilir, yere egilir, muridin olmak istiyorum der.Sems de der ki;"Bosuna konusuyorsun, ne mursit ne murit isterim,yalniz gezerim kimseye ibretlik bir halim de yok". Ve,

13.Kural;Su dunyada semadaki yildizlardan daha fazla sayida sahte haci, hoca, seyh, sih var. Hakiki mursit seni kendi icine bakmaya ve nefsini asip kendindeki guzellikleri bir bir kesfetmeye yonlendirir. Tutupta ona hayran olmaya degil.

Sems'in yolu nihayet Konya'ya ulasir, sehri uzaktan gorunce durur, hep adeti oldugu uzre, ister olu, ister diri, ister meshur ister mechul, o sehirde yasamis yada yasamakta olan tum evliyalara ve tum velilere selam yollar.Ama tuhaf bisey olur, selamina karislik vermek yerine veliler, kirik mezar taslari gibi sus pus olurlar.Duymadiklarini sanir ve yeniden selamlar yine suskunluk olur.Anlar ki duyarlar onu ama sehre buyur etmezler.

" ey evliyalar neden destur vermezsiniz bu yolcuya?Evliyalar da der ki; destur veririz ama bil ki bu sehirde iki zit sey var senin icin, ya safi ask ya som nefretle karsilasacaksin.Once bir dusun istersen."

Sems de safi ask vardir kafidir der, bunu duyar duymaz Konya velileri hep bir agizdan destur cekip, hayir duasi ederler.Sems, icinde bu hicbir sey bilmedigi sehre girerken, icinde hafif bir tedirginlik duyar ve 14. kural aklina gelir.

14.Kural; Hakk'in karsina cikardigi degisimler direnmek yerine, teslim ol. Birak hayat sana ragmen degil, seninle beraber aksin.Duzenim bozulur, hayatimin alti ustune gelir, diye endise etme. Nereden biliyorsun, hayatinin altinin ustunden daha iyi olmayacagini?

Yolda oturmus tum bunlar olurken, dostane bir ses "selamunaleykum ey dervis" der, doner bakar, yasli ve yorgun bir okuzun ustunde, iri yagiz bir delikanlidir selam eden."Neden burada oturur durursun, at surmekten yorulduysan, atla kagnima gotureyim seni" der.Sems de "eksik olma ,yaya gitsem, senin su okuzunden daha hizli giderim" der.Koylu delikanli buna icerler ve "onu hafife alma, yaslidir ama en sadik dostumdur" deyince, kelimelerin agirligi altinda ezilir Sems ve gencin ve okuzunun onunde egilir ve ozur diler. Koylu saskin kalir, kimse okuzunden boyle ozur dilememistir. ve derki Sems;

15. Kural; Allah icte ve dista her an hepimizi tamama erdirmekle mesguldur.Tek tek herbirimiz tamamlanmamis birer sanat eseriyiz.Yasadigimiz her hadise, atlattigimiz her badire eksikliklerimizi gidermek icin tasarlanmistir.Rab noksanlarimizla ayri ayri ugrasir cunku, beseriyet denen eser, kusursuzlugu hedefler.

*Kaynak: Elif Safak, Aşk..

7 yorum:

Maryjade dedi ki...

işte Düş, 14.kural içinde bulunduğum an itibari ile beni çok etkilemişti, çok karışıktı dünyam... ''birak hayat sana ragmen degil, seninle beraber aksin'' maddelerin hepsi birer öğreti..

nilüfer dedi ki...

iste sanirim tum karisiklik sevgili Maryjade, ayri bir benlik algisi sanrisindan kaynaklaniyor, o algi oyle kuvvetliki, hiçbirseyi bilemez ve kontrol edemezken(dusun bir hastalik gelse, engelleyebiliyormu?)herseyi bilenmis gibi ve herseyi kontrol edebilecekmis gibi davraniyor, olmadigi halde, olmus gibi davrandigi icin kabulsuzluge ve yargilamalara neden oluyor..
akisa birakmak; OZun zaten oldugu halde TAM oldugunu bilmesinden ve gelen her deneyimin(iyi, kotu, guzel, cirkin etiketinden uzak) içinden huzurla, izleyerek, gozleyerek gecmesinden baska bir sey degil,boyle bakabildiginde sanirim ne suclayacak birileri ne de birseyler var aslinda..oy cok uzun oldu, kusuruma bakma..sevgimlee:)

Maryjade dedi ki...

uzun ve bir o kadarda güzel ve anlamlı olmuş Düş,eline sağlık,tşk. ve sevgiler...

Belgin dedi ki...

Ellerinize saglik, her kelimesi yeni ufuklar aciyor insana. Lütfen yazmaya devam edin, kitabi ne yazik ki daha bulamadim:)
Sevgiler

nilüfer dedi ki...

siz de sağolun..yaziyordum simdi:)
sevgimle..

Uma dedi ki...

Baska kitaplari degil, gonlunun kitabini da ben bekliyorum yazasin :)

nilüfer dedi ki...

Ah be caanim, gonul alani yaziya dokulunce dikenleniyor, dokemiyorum o alani dile napayim, o oyle suskun ama konusur yine de dilsiz:)
eheh:) hem o "Gonul"ki yazilmis, dokulmus dile iste, baska kitap varmi ki yazayim, gonuller BiR:)