9 Şubat 2009 Pazartesi


resim: alex grey

hayatta herşeyi isteyebilirsin, peşinden gelenleri kabul ettiğin müddetçe...

ne müthiş bir söz bence, zihnimi sessizleştirip boşlukta bir ampül gibi asılmış dururken(bu eylemi zihnim tanımlama ve kategorize etme ihtiyacı içinde ve dilimin kelimeleri ancak bu kadar tarif edebiliyor)farkediyorum ki; bu dünyada seçim yapıyorum, onu değil bunu seçiyorum, seçmediğimi o anda yok ediyorum, zamanım kısıtlı topu topu 70 hadi olmadı 75 sene yaşayacagım ve seçtiklerimin ardından gelenleri de seçtiğim anda, peşin peşin kabul etmekteyim, egom her ne kadar mızmızlansa da, yaa ben bunu istedim ama bunu seçmemiştim, istedigim olurken bu niye peşinden geliyor diye masallar söylemeye başlasa da durum bu..

Başı ve sonunda bir nokta olan yaşam çizgisinde işte onun için sadece AN var, geçmiş gitti, gelecek hiç bilmiyorum, oysa şimdi şu anda buraya yazıyorum, sadece bu an var, parmaklarım harflerin tuşlarının üzerinde kayıyor, zihnimdeki kelimler tek tek canlanıyor ekranın üstünde, yazmayı seçiyorum ve peşin peşin ve ardından gelecekleri kabul ediyorum, farkındalıkla..

yaşamda, nasıl yaşadığım yerine niçin yaşadığıma kayıyor sorduğum sorular, içsel cevabını biliyorum ve dışımda onu yaratıyorum...

9 yorum:

tutsak dedi ki...

hayatta herşeyi isteyebilirsin, peşinden gelenleri kabul ettiğin müddetçe...
------------------------------------
Ve dünyasal kanunların aksine bildiğin kadarından sorumlusundur ve ne kadar çok biliyorsan yükümlülüğün o kadar çoktur.
Sevgiler

nilüfer dedi ki...

seçim sorumluluktur aynı zamanda, seçtiğinden sorumludur kişi..

işte bu yüzden socratesin sözü çok anlamlıdır benim için;
"hayatta tek birşey biliyorum; o da hiç bir şey bilmediğimdir"

bazen hayatımda olanlara bir bakıyorum, olayı yaşarken bildiğimi sandıklarım var, üstüne yemin bile edebilirim o anlarda bunu biliyorum diye ama sonra anlıyorumki sadece sanıyormuşum..

sevgimle..

Uma dedi ki...

Homans'a gore insanin rasyonel hareket etmesine karsin, bu "secme yanilsamasi" altinda yapilir. "Yanilsamadan bahsediyorum cunku bizzat kendim, hemen hepimizin yaptiklarinin mutlak bicimde belirlendigine inaniyorum." Homans, o insanlara kosullarini degistirebilecekleri inancini verdigi icin her zaman ozgul irade (free will) yanilsamasina sahip oluruz der. Ancak aslinda, erkekler ve kadinlar dogal bilimler dunyasini yoneten ayni belirlenmis ve kati yasalara tabidir.

Saygilar hocam :))

Uma dedi ki...

Bu arada Alex Grey'e bayilirim, gonuller bir olmus, hayat bayram olmus...

nilüfer dedi ki...

Homans dünyanın yanılsama olduğunu biliyomuş, rüya içinde bir rüya:))Uma, Homans sende tamamlanmış artık, bilinir olmuş:))

Bu konu aslında ontolojik güvenlikle ilgili, onu sağlamak için Homansın dediği o keskin, katı yasaların var olduguna inanmak şart,çünkü insanlar, evrende güvenlik içinde olduklarını hissetmek istiyorlar. Herşeyin kontrol altında olduğunu, hiçbir şeyin rastlantısal olmadığını, herşeyin bir plan dahilinde gerçekleştiğini bilmek, görmek, hissetmek istiyorlar.

işte sırf bu nedenle herşeyi bildiğimi "sanıyordum", herşey kontrolum altındaydı, çünkü ontolojik güvenliğim buna bağlıydı taki hiçbirşeyin kontrolüm altında olmadığını, herşeyin her an kaybedilebilir olduğunu, herşeyden ayrılmanın mümkün olduğunu deneyimleyene kadar...

sevgimle..

nilüfer dedi ki...

Alex Grey'in resimlerinden ben de çok etkilenmiştim, ama o resimlerin ona ait oldugunu yakın zamanda sevgili Fu'mun bana yolladığı bir maille bildim:)

Uma dedi ki...

Iyi ki Homans calismisim :) Iyi ki sizmissiniz benim hocam :)

Sevgilerimle...

Fuliyama dedi ki...

Nilü hep "iyi ki" lerle var olan güzel bir ruhdaştır!:)
hepimiz çok seviyooooozzzzz onu!!!

nilüfer dedi ki...

Fumm,ruhumun yolculugunda hiç ayri olmadigimi bildigim, tanimlanan anlamiyla oyunda sözlesip karsilastigimizda ise deneyimin en alasini yasadigim aynam, guldugum,kizdigim,tartistigim, mutlandigim,kizdirdigim sonra sarilip guldugum çok ama çok sevdigimsin, sagol..