13 Ekim 2012 Cumartesi

Zen

Arayip da bulamayanlara, buldugunu sanip da sevinenlere, kaybedince uzaklastigini sanip da huzunlenenlere, bana ve yoldaki herkese; yol sadece neşe icinde yurunuyor, sadece neşe, cunku tevatur cok, ve sadece neşeniz bilir..

"Tüm Buddhalar ve insanlar tek bir zihinden başka bir şey değil. Onun dışında hiç bir şey yok. Bu zihnin başlangıcı yok, doğumu yok, ölümü yok. Ne yeşil ne sarı, biçim ve görünümden uzak, ne varlık ne de yokluk denilebilir ona. Tam burada, olduğu gibi ama daldan dala atlayan düşünceler üretildiğinde hataya düşersin. Sınırsız bir boşluk gibi, ölçünün ve hesabın ötesinde. Bu tek zihin bizzat Buddha'dir ve Buddha ile insanlar arasında bir fark yoktur. Ancak insanlar harici biçimlere bağımlıdır ve kendilerini dışarıda ararlar.

Ne kadar kovalarsan, o kadar elden kaçırırsın. Sen umutsuzca bir "Buddha"yı arayan bir Buddha'sın. Zihin, zihne tutunmaya çalışıyor. Tüm çabanla sonsuza dek dene, asla kavuşamayacaksın. Birbiri ardına açılan düşüncelerini biraz dinlendir ve boş kaygılarını bir kenara bırak, işte Buddha karşında apaçık duruyor."
..
Buddist/Zen Usta demis

4 yorum:

Uma dedi ki...

hatta karsinda bile degil :)

nilüfer dedi ki...

Onun için de arayan bulamaz ;)

tutsak dedi ki...

Ama ben oynamıyorum hep kandırıyor bizi. :)
1 isinin dilinden diyor ''aramayın bulamazsınız''
1 isinin dilinden de
''2. İsa dedi : Her kim ararsa, bulana kadar aramayı bırakmasın; ve eğer bulursa, hayretler
içinde kalacaktır ; ve eğer hayretler içinde kaldıysa, hayran olacaktır, ve o kainata hükmedecektir.!''
Thomas'ın İncilinden alıntı :)
http://tutsakkitap.blogspot.com/2008/05/thomasn-incil-i.html

Uma dedi ki...

Tutsakcigim Isa'nin dedigi de dogru birinicinin dedigi de :) Uyanisi hizlandiracagi icin de istenilen sey :) Mesela istekleri birakman gerekir denir, ama Tanri'yi istemekte bir istek. Ama iste o istege biraz ihtiyac var, bir sure sonra o istek de dusuyor :)
Sen Gurudev'in kitaplarini okusan :) Bir bolumde sabah 4 de kalk meditasyon yap diye hirpalar, obur bolumde ne meditasyonu yapiyorsun sen diye hirpalar, birak meditasyon yapmayi der :)