29 Mart 2009 Pazar


guzel eylem nedir?

aydinlanma BENin secimimidir, yoksa BENim hangi aynadan yansiyan oldugumu bilen O'nun, cesitli vesilelerle BENi ulastirdigi bir TAMlanmamidir..

Tasavvufta TAMlanma denilen gelisim, duz evrimsel bir cizgi icinde anlatilmiyor, devran, carkifelek benzetmeleriyle, cemberin iki ucunun birbirine ulasmasi olarak anlatiliyor, bunu aslinda yeni dunya ogretileri de bu sekilde belirtiyorlar..Tıpkı ay gibi diyor Lütfi Filiz, ay da hilalden dolunaya, iki ucun birbirine ulasmasi ile TAMamlanir, iç dis ile birlesir..

Cok fasetatlı bir aynayim, hangi aynam parliyorsa amelimde o yönde, murad edilen O'nun yansimasi olan aynalarimin isil isil parlamasi, bunun için de calismak lazim elbette, nasil ki para için disimda calisiyorsam, AŞK için de içimde gayret göstermeliyim, bu dunyada calismanın niyeti; almaya,içsel calismanin ozu ise her daim vermeye tabii,tum sifatlarin BENi degil, beni tanimladigini anlayip, HİÇ oldugunu bilerek ve her seferinde, kendimden kendime , maddeden manaya yol ve yolcu oldugumu hatirlayarak..

ayna deyince yine Lutfi Filiz'in noktanin sonsuzlugunda(cilt bir, sf:436) anlattigi bir oyku ile bitireyim;

Padisahlardan biri, sarayin yenilenmesi için Turk ve Çinli ustalar tutuyor, basliyorlar calismaya ve salonun ortasini bir perde ile ayiriyorlar, Çinliler, duvar susleri, heykeller ile suslerken odanin o bolumunu, Turkler sabah aksam duvarlari parlatarak ayna haline getirmeye baslamislar, sonunda aradaki perde kaldirilinca Çinlilerin her yaptigi aynalardan yansimis..

ne guzel degil mi? her ne varsa niyetinde aynandan yansir amele...

5 yorum:

guguk kuşu dedi ki...

okumuştum o hikayeyi, sayende hatırlamış oldum. Umarım dediğin gibi BEN'i tanımlayan aynalarımız pırıl pırıl parlar.

tutsak dedi ki...

Umarım perdelerde aynada kalkar ortadan da TEK1 kalır sadece.
Sevgilerimle

nilüfer dedi ki...

Sevgili Guguk Kuşu, amin diyorum dilegine gönülden, çunku ancak hepimizin parlarsa parlayacagiz BiRlikte..sevgimle..

Sevgili Tutsak, dilegin dilegim, aslinda sadece O var,ANlamak, bilmek,yaşamak nasip olsun..sevgimle..

sufi dedi ki...

Duvarlarına mükemmel cilaları yapanlar; gönüllerini hırstan, hasislikten,kinlerden arındırmış olanlardır .Cilalanmış gönül aynalarında böylece sevgililerinden binlerce suretler yansır.Bademin kabuğundan geçip özüne ulaşanlardan olmamız umuduyla, aşkla.

nilüfer dedi ki...

Sevgili Sufi,umudun umudum ki biliyorum O'nunda umudu gonlunde olAN, bademin acisindan özün tatliligina, insAN tadinda, O'nun kokusunda BiR aşkla...